Oefeningen over het bewustzijn zelf. 

het bewustzijn zelf, oefeningen

Eerdere oefeningen gingen over het vergroten en oefenen met ons bewustzijn door op ons lichaam te letten...Meer

De volgende oefeningen gaan nu over het beter leren kennen van mijn bewustzijn zèlf.  Oefeningen voor het bewustzijn zelf gaan niet meer over wat ik waarneem met mijn bewustzijn maar over het bewustzijn zélf. Mijn bewustzijn zelf wil ik nu beter leren kennen.

Ga rustig zitten.

Ik observeerde mijn gedachten, hun komen en gaan, hun opkomst en hun langzaam verdwijnen, ik noem ze bij naam. Zo worden ze minder, zoals water waar niet meer in geroerd wordt, glashelder wordt en je tot op de bodem kunt kijken. En altijd is de ademhaling er weer om me uit toch weer gedachten te halen. Ik volg hem zonder hem te veranderen, zijn rustige ritme, en ik kom weer bij mijzelf-
Nu een nieuwe stap. Gedurende inademing: trek ik mijn bewustzijn terug in mijzelf, in haar eigen natuur. Ik beschouw mijn bewustzijn, ben me ervan bewust dat mijn bewustzijn schijnt op de dingen en ik ze zo zie en kan waarnemen…….

(Samenvatting van mij uit boek :B.A. Wallace, Mind in the balance. Meditation in science, Buddhisme and Christianity. N.Y., Columbia University Press.

Print Friendly, PDF & Email