Vreemd gaan 

Vreemd gaan 

Vreemd gaan is van alle tijden. Is vreemd gaan erg, of is het een natuurlijke behoefte. Er zijn dieren die hun leven lang met zijn tweeën blijven; en er zijn dieren die bij tijd en wijlen een ander dier neuken.

Ik ken iemand die altijd zei:

Ik ga nooit vreemd, want ik stel mij altijd eerst even voor.

En zo zijn er duizenden mopjes, vooral van mannen.

Maar is vreemd gaan nu normaal, of neurotisch en raak je uiteindelijk van de regen in de drup?

Dat moet iedereen zelf weten, wordt vaak gezegd. Toch wil ik hier een paar persoonlijke ervaringen delen:

Mannen denken vaak: achter de heuvels is het gras groener, en bij een ander is het waarschijnlijk opwindender, energie-gevend enz. Bekende gedachten die ik ook had. Tot een man bij mij in therapie kwam die alles gedaan had waar een man van droomt: hij had een zeewaardig zeiljacht aangeschaft,zwier daarmee langs de kusten van Zuid-Amerika, ging aan land op zonnige eilanden, waar lieve vrouwen hem hartelijk ontvingen, zich met hun lichaam aan hem gaven, en alles gaven wat zijn hartje begeerde. Hij vertelde mij dat, ‘en toch ben ik doodongelukkig’ zei hij.

Dit verhaal opende mijn ogen. Waarom was deze man ongelukkig en eindigt vreemd gaan vaak in een complexe situatie, gecompliceerd, en tot een dubbel geheim leven leidend en uiteindelijk tot eenzaamheid?

Dat komt omdat geluk uiteindelijk vanuit jezelf moet komen. Bij vreemd gaan, leen je dat fundamentele alleenrecht uit aan een ander; je wordt afhankelijk voor je geluk van die ander. Waarom doen mensen, mannen vooral, dat?

Omdat ze een diep geankerd gemis in zichzelf  voelen; een gemis dat zo basaal is, zo diep gaat, dat dit gemis waarschijnlijk al heel lang bij hen is, en deze basale behoefte niet ontmoet en beantwoord is gedurende het contact met hun ouders vroeger. Ze kunnen geen kant op met dit gemis, het is te moeilijk om er woorden voor te vinden, het is te moeilijk om dit gemis te bespreken, zeker niet met vrienden of vrienden; er kleeft immers negativiteit aan vreemd gaan en aan die behoefte. Meer   (seksueel verlangen)

Therapeutisch gezegd: dit gemis wordt geprojecteerd op eigen partner (die daar nooit fundamenteel aan kan beantwoorden: ze is je moeder niet,kan niet al haar eigen behoeften opzij blijven zetten  en dat zou je uiteindelijk ook niet willen)…… Meer relatietips (relaties en projecties)

Deze projectie moet teruggenomen worden omdat deze je uitholt, tot een wezen maakt die zijn eigen impulsen niet meester is, eigenlijk geen meester en man daarover is. Hoe wordt die projectie dan teruggenomen. Door eerlijk jezelf te onderzoeken eventueel met behulp van een psycholoog.

Zonder het bewustzijn van dit mechanisme, blijf je er de slaaf van. Maar het onderzoek en de erkenning ervan, is de echte weg van geluk.

Een hoopvolle, empathische opvatting over vreemdgaan heeft Esther Perel in haar boek Liefde in verhouding

Esther Perel is de laatste om de overspelige te veroordelen, maar net zomin minimaliseert ze het verdriet van de bedrogen partner. Dat ze ruimte laat voor al die gevoelens, zonder iets goed te praten en zonder te demoniseren, is misschien wel de belangrijkste reden om je te verdiepen in haar werk. In een samenleving waar alles en iedereen in compartimenten wordt opgedeeld, waarin zelfs je identiteit een pitch is van een paar snedige lijnen en uiterlijke kenmerken, lijkt zij de bodem vruchtbaar te willen maken door ook de donkerste partijen om te ploegen. Perel heeft groei voor ogen, al zal ze niet ontkennen dat er wel degelijk zieke mensen rondlopen wier gedrag ontwrichtende gevolgen heeft voor hun gezin. Maar zelfs dan dient men de hoop niet op te geven, zegt ze.

Daarin maakt ze een onderscheid tussen seksualiteit en erotiek. Een seksleven is primair, ook dieren hebben het. Maar mensen hebben het vermogen om het seksuele te cultiveren, om hun verbeelding erop los te laten. Erotisme stelt ons in staat onszelf te vernieuwen, zegt ze, om te scheppen, om te fantaseren over de meest plezierige dingen. Dat deze moderne tijden erotiek hebben gereduceerd tot de seksuele laag, schreef ze al in Erotische intelligentie.

‘Als je wilt weten wat een vrouw wil, moet je gaan zoeken in haar ontrouw. Voor sommige vrouwen is dat de eerste keer dat ze voor zichzelf kiezen’

Esther Perel

Het is curieus dat mensen die hun seksuele problemen met haar bespreken zelden meer seks willen, maar altijd betere seks willen. Zij interpreteert dat als een verlangen naar levendigheid, mysterie, transcendentie. Erotiek is een reis, zegt Perel, een spirituele zoektocht, een plek waar je heen gaat om je goed te kunnen voelen om het goed voelen. Wie erotisch intelligent is, kan wanneer dan ook in dat interludium springen waar we ons tussen alle plichten en productiviteit door weer kunnen opladen. “Zelfs de geschiedenis leert ons hoe de mystici erotiek zagen als levenskracht, een bron van speelse vitaliteit. Seks is een middel om dat te bereiken, niet het doel. Het doel is je levendig voelen, de energie voelen stromen.”

Kort samengevat: soms pleegt men overspel omdat men zich vanbinnen dood voelt. Dat heeft niets te maken met verraad. Verraad is wat je je partner aandoet. Erotisme is wat je voor jezelf doet. Ja, ontrouw is destructief, maar het is ook een ontdekkingstocht naar het zelf.”

Ze haast zich er nogmaals bij te zeggen dat ze daarmee geen scheve schaatsen goedpraat.

Post-Weinstein is er behoefte aan nieuwe sociale regels, zegt ze. Maar die liggen in haar ogen niet op de grenzen van flirten en erotiek. “Wat we nu nodig hebben, is een evolutie waarin meisjes hun macht en hun stem, en mannen hun kwetsbaarheid kunnen behouden. Als je jongens vanaf hun vierde levensjaar wijsmaakt dat voelen niet goed is, dan neem je hen ook hun kwetsbaarheid en hun afhankelijkheid af. Dat levert halve mannen en halve vrouwen op. We hebben hele mannen en hele vrouwen nodig, en dan krijg je een nieuw sociaal spel.”

Je zult helderder worden, meer genieten van kleine dingen, opener zijn voor collega’s en vrienden, frisser leven alsof je de werkelijkheid met nieuwe ogen kunt bezien. Meer (innerlijk lichaam als toegang tot onze echte emoties)

Meer weten over dit belangrijke onderwerp?…..

Meer..(mannen)

Print Friendly, PDF & Email