De digitale wereld.

Grote systemen (google, facebook enz.) moeten ons niet te veel gaan vormen. We moeten altijd vragen blijven kunnen stellen als ‘wie ben ik’ (zie elders op deze site).

Vergeet niet dat de schermen waar we naar kijken ook filters zijn (voor reclame, voor wat google enz. van belang vinden als onze waarden). We moeten ook zelf willen blijven bepalen , en we moeten ook van onze eigen omgeving blijven genieten zoals de onveranderd blijvende schoonheid en vanzelfsprekendheid van de natuur.

Op kleine schaal worden er al systemen gemaakt die niet onze data verzamelen voor gewin, maar die dienstbaar zijn aan ons: bijvoorbeeld op gemeente of buurt of ziekenhuis nivo enz.

Voor al dit soort gedachten vind ik het werk van de filosoof Evgeny Morozov van belang

Het gebruik van selfies

Over selfies. Hoewel een te vaak gebruik van media en selfies tot stress kan leiden zijn  Internet en sociale media ook natuurlijke leuke communicatiemiddelen, die je goed leren formuleren en met vrienden om te gaan. Ze geven je ook een beeld hoe anderen op je reageren; zeker ook als je selfies plaatst. In de puberteit en de voorpuberteit is het een ongevaarlijke bezigheid om zicht op je zelf te krijgen. Als je een dochter hebt of een zoon, dan weet je dat.

Digitale verslaving

 

Digitale verslaving verhult zich in het feit dat internet tot onze gewone leefwereld behoort en is dan ook moeilijk aan te pakken. Pas wanneer iemand zijn leven in de digitale wereld als een probleem ervaart, is er een motivatie om het als probleem aan te pakken.
Wanneer iemand geleefd wordt door internet en geen controle meer heeft of hij op internet zal gaan, is er sprake van verslaving:.

Inzicht in geldsystemen en de invloed van globaliseren

geldsysteem

Geldsystemen beheersen de wereld. Het is goed daar enig inzicht over te verwerven. Het vindt plaats in de geglobaliseerde wereld. Daar is samenwerking nodig en geen autonomie, die is ouderwets.Autonomie in de zin van selfsupporting en de ridder die zijn gebied met zijn zwaard verdedigt tegen de vijand als voorbeeld van autonomie is voorbij.

Print Friendly, PDF & Email