Toch wordt er door ‘ wijze ‘ mensen ook op gevaren gewezen. Bekend is de suggestie dat je alleen de moeite waard bent en iets voorstelt als je beroemd bent en als alles in je leven goed lukt. Zo een suggestie kan je meer in verwarring brengen en onzeker maken, dan je op het eerste gezicht zou denken. Ook wordt alle pijn, mislukking en armpjes er verzwegen, terwijl die nou juist bij het leven horen. Je kunt niet zonder, ze zijn gewoon in ieders leven, je wordt er flink van en kunt er aan groeien tot een gelukkig en wijs mens. (Er is geen film waarin het niet eerst misgaat, en dan uiteindelijk een overwinning daarvan volgt. Een goede film geeft een beeld van hoe het leven werkelijk is). In obsessies voor media ontstaat in ons een onrust om als maar verder te kijken, om aan het ‘nu’ in ons geen aandacht te besteden en alleen maar aandacht te hebben voor het volgende, het volgende, het volgende, wat er nog niet is maar komen gaat. Dat is jachtigheid, consumentisme, geen echt genieten

Maar in deze website wil ik vertellen over 2 andere gevaren die jouw op een dwaalspoor kunnen brengen over wie je eigenlijk bent.

  1. er ontstaat gemakkelijk een verkeerd beeld van wie jij bent
  2. er ontstaat een verkeerd beeld over hoe de werkelijkheid en de toestand in de wereld is.
  3. Stress die ons lichaam niet verwerken kan

Vals zelfbeeld.

Technologie en media hebben direct toegang tot onze gedachten, ze doen ons doen denken over onszelf. Deze verhalen die zich in onze geest gaan vestigen gaan ons zelfbeeld onbewust beïnvloeden, zonder dat we het goed in de gaten hebben. Zo ontstaat er een ‘minste’ in ons van wie we zouden zijn. Wat we vergeten is dat we dan alleen in onze gedachten zijn en die geven ons dan een slecht gevoel. We worden dan misleid, want we zijn komt alleen uit ons bestaan, ons zijn voort. In de stilte kunnen we er ons bewustzijn van worden dat het slechts onze (vaak ons misleidende) gedachten zijn en die geven ons een misleidend beeld van wie we echt zijn, ze zijn ons aangepraat, maar ze geven niet aan wie we echt zijn. Het zijn niet meer dan stemmen in je hoofd,meningen over jou..Die stemmen in je hoofd zijn niet de jouwe. Ze zijn ook duidelijk eendimensionaal en horen in het menu 1 van deze website uit, ze vinden plaats in ons dagelijks bestaan, en nog niet in menu 2 en 3 over bezield bestaan en bestaan in vol bewustzijn.

De echte stem die aangeeft wie jij bent kan alleen uit jouw eigen zijn voortkomen, die grote stille ruimte, die toegang geeft tot het mysterie van jouw bestaan, tot je verlangens, tot je behoefte aan compassie, tot je sluimerende vermogens. Daar kun je meer over lezen in andere submenu’s op deze website (bijv. contact met jezelf en in de afdeling over het ware zelf). Je kunt internet ook positief gaan gebruiken door meer van dit soort houding en bewustzijn in de wereld te brengen. Ik wil je daar best bij helpen (service)

Stress

Onze hersens zijn nog te weinig stress-bestendig tegen te veel informatievloed die via sociale media beschikbaar is en die wij de hele dag binnenkrijgen. Ons brein is nog te veel een vissenbrein, dat in alle rust in de donkere oceanen geniet; maar niet bestand is tegen een voortdurend bombardement van opwindende en stressverhogende info. Vanuit die stress kan ons lichaam allerlei kwalen oplopen en kunnen allerlei vermogens van ons minder werken. Vandaar, ga de natuur in; voeg stiltes in en gun je die.

Vereenzaming als probleem in een nieuw wereldbeeld.

Probleem is momenteel dat wij wel afhankelijk zijn van elkaar, zeker nu de hele wereld toegankelijk is, maar dat we geen diepere contacten meer aangaan ,aldus de beroemde socioloog Zygmont Bauman, m.n. in zijn boek Colleteral Damage. Door de sociale media nemen mensen gemakkelijk afscheid van hun vertrouwde omgeving, zijn niet meer plaatsgebonden, en vereenzamen in hun alleenheid en in verschillende identiteiten (meer) . Zij weten niet meer wie zij zijn. Zij worden door de digitale wereld steeds meer aangezet om banden te verbreken; het is gemakkelijk streek- en familiale banden te verbreken. Meer

Selfies

Selfies maken is voornamelijk een onschuldig tijdverdrijf, maar er is een oud verhaal en zorg dat dat je niet gaat gebeuren. In het oude Griekenland is het verhaal bekend van Narcissus die zich zelf in de spiegel van de vijver zag en verliefd werd op zichzelf, hij viel samen met zijn uiterlijk beeld. Zijn ego ging met hem op de loop, hij vond alleen nog maar zijn eigen beeld belangrijk en verloor het belang van anderen, van meeleven, van compassie helemaal uit het oog.

Hij werd een vervelend narcistisch eigenwijs kereltje. Wees met selfies niet alleen maar bezig met wat de wereld moet weten over jou!

 

Filosoferen over de media

Ze filosofeert met kinderen. Bijvoorbeeld over het verschil tussen een mening en een feit. Nodig om het nieuws zelf van waar en onwaar te leren onderscheiden. Sabine Wassenberg. zie haar bedrijf : WonderWhy.  Aanbevolen.

Print Friendly, PDF & Email